Rhode & Schelde

Welkom bij de drugpreventiedienst van de politiezone  Rhode & Schelde. Ons drugpunt is werkzaam binnen de gemeenten Melle, Merelbeke, Oosterzele en Destelbergen. Hier kunt u informatie vinden over onze werking, campagnes en acties. Mark Heremans en Christophe Vanhuyse zijn de preventiewerkers, Jo Thienpont is de verantwoordelijke van de dienst.

Onze dienst wordt ondersteund door :

Nieuws van Rhode & Schelde

 • FEEST WIJZER!

  Feest Wijzer is een initiatief van VAD met ondersteuning van Gezonde Gemeente. Met Feest Wijzer geven fuiven en kleine festivals aan dat ze zich inzetten om een positief feestklimaat te creëren.

 • Uitgaansonderzoek VAD 2015: Minder cannabis, meer xtc, gebruikers beter geïnformeerd over de risico’s

  VAD (Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) voert om de drie jaar een uitgaansonderzoek uit, om de vinger aan de pols te houden van wat er leeft inzake alcohol- en druggebruik in het uitgaansleven. In 2015 werden 770 Vlaamse uitgaanders bevraagd. De enquêtes werden afgenomen in zowel clubs als op dance-events en op muziekfestivals. Doordat dit onderzoek al meer dan tien jaar loopt, laat het toe om een aantal evoluties in het uitgaansleven in kaart te brengen.

 • 'Mijn cliënt en middelengebruik': inspiratiebox en begeleidingslijn

  "Hoe vul je met je cliënt met een verstandelijke beperking een begeleiding in als je vermoedt dat hij problematisch alcohol, cannabis of andere middelen gebruikt?"

  In deze gids vind je een antwoord op deze vraag en worden tools aangeboden om de begeleiding rond een middelenprobleem concreet in te vullen.

 • 'You Bet!': een educatief pakket over gokken

  ‘You Bet!’ is een educatief pakket rond gokken, voor jongeren van 16 tot 18 jaar. Het werd ontwikkeld door VAD in samenwerking met CAD Limburg . In eerste instantie is dit pakket gericht op jongeren in het beroeps- en technisch onderwijs en leefgroepen bijzondere jeugdzorg.

 • De jeugd is tegenwoordig

  Een gratis vorming voor schoolpersoneel en directie.

  Hedendaagse jongeren zijn zo braaf, meneer. En o zo asociaal: altijd maar aan het computeren … Of toch niet? De nieuwe generatie is in elk geval anders. Opgegroeid met een smartphone in de hand, een computer naast hun bed, en een koptelefoon rondom de oren. Maar misschien zijn ze slimmer, en sneller? Zakelijker? Zijn ze echt poeslief, te weinig sociaal geëngageerd? Of engageren ze zich gewoon op een andere manier dan de vorige generaties?